Ilon tulitusta

26.07.2020

Kreikan kielen sana orgasmos tarkoittaa hekumallista kiihtymystä. Vaikka jokainen orgasmin kokenut tietää, miltä se henkilökohtaisesti tuntuu, sen yksiselitteinen tai yleinen määritteleminen on mahdotonta. Orgasmin määrittelyyn pyrkivät kuvauksetkin ovat dramaattisia. Myöhäisantiikin aikana sitä verrattiin epileptiseen kohtaukseen. Ranskalaiset kutsuvat sitä pieneksi kuolemaksi. Freudin mukaan orgasmissa tajunta lähes katoaa ja olotila on hypnoottinen. Naiset ovat kuvanneet orgasmia aalloiksi, intensiivisen jännitteen räjähdysmäiseksi purkautumiseksi, putoamiseksi, tai tunteeksi itsen ulkopuolelle menemisestä. Jos uskomme rakkauselokuvien kuvastoon, orgasmi on helposti, kumppanin kanssa samanaikaisesti saavutettavissa oleva rakastelun huipennus, jonka jälkeen molemmat huokailevat tyytyväisinä nukahtaen toistensa syliin tai alkavat etsiä hetkeä aiemmin huuman vallassa riisuttuja vaatteitaan. Miehen näkökulmasta laukeamista on käsitelty aiemmin kirjoituksessa Tuliksä jo. Tässä kirjoituksessa orgasmia pohditaan naisen ja parisuhteen kannalta.

Mistä orgasmissa on kysymys? Alfred Kinsey määritteli orgasmin hermoperäiseksi lihasjännityksen räjähdyksenomaiseksi laukeamiseksi, joka tapahtuu sukupuolireaktion huipulla. Masters ja Johnson totesivat naisen orgasmin olevan psyykkisistä ja sosiaalisista vaikutteista riippuvainen psykofyysinen kokemus. Heusala (2008) yhdistää orgasmin määritelmät mielihyvää tuottavaksi kokemukseksi, joka koetaan sekä tajunnan muutoksina että fyysisen rentouden tilana. Väisälän (2020) mukaan orgasmi on fysiologisesti seksuaalisen kiihottumisen nautinnollinen huipennus, johon liittyy muuntunut tajunnantila ja yleensä tahdosta riippumattomia rytmisiä lihassupistuksia lantionpohjan lihaksistossa. Väisälä jatkaa määritelmäänsä toteamalla, että naisen orgasmissa fyysistä reaktiota oleellisempaa on saavutettu seksuaalinen nautinto ja tyydytyksen tunne. Objektisuhdeteoreetikot kuvaavat sisäisen suhdemaailman merkitystä orgasmikokemukselle. Otto Kernbergin (1995) mukaan intohimoisen rakkauden orgasmissa tapahtuu merkittäviä mielen sisäisiä rajan ylityksiä. Siinä tapahtuu samanaikaisesti luopuminen tietoisesta kontrolloivasta minästä ja sulautuminen rakastettuun - menettämättä kuitenkaan tunnetta erillisyydestä. Myös aikaan liittyvät rajat ylittyvät menneisyyden sisäisten objektien sulautuessa uudeksi kokemukseksi tässä hetkessä. Orgasmi voi myös merkitä symbolista kuolemaa, suostumista jännitteen ja latauksen purkautumiseen. David ja Jill Sharffin (1991) mukaan hauraiksi jääneiden sisäistysten myötä jännityksen ja kiihotuksen tunteet muuttuvat mielessä liian uhkaaviksi ja niiltä on suojauduttava. Sekä seksuaalinen intiimiys että sen puuttuminen uhkaavat omaa olemassaolon kokemusta. Samanaikaisten yhteensulautumisen kaipuun ja erillisyyden tarpeen välinen mielen sisäinen kamppailu konkretisoituu orgasmin hetkellä, jossa on uskallettava päästää irti kontrollista. Irti päästämisen kauhussa yhteys toiseen säilytetään, jolloin orgasmi estyy. Helen Kaplan (2011) on kuvannut tietoisten ja tiedostamattomien pelkojen vaikutuksia orgasmin kokemiselle.

Kirjassaan Naisen orgasmi (2008) Kari Heusala luettelee yhdeksän erilaista naisen orgasmityyppiä. Klitorisorgasmi syntyy klitoriksen stimulaation kautta. Emätinorgasmin voi saada emättimen etuyläseinän, kohdunkaulan tai emättimen pohjukan herkistä pisteistä. Rintaorgasmi voi syntyä eroottisesta rintojen hyväilystä tai imettäessä vauvaa. Anaaliorgasmiin tarvitaan peräaukon rytmistä stimulaatiota. Orgasmit voivat seurata toisiaan perättäisinä, sillä nainen ei miehen lailla tarvitse "toipumista" orgasmien välillä. Nainen, jolla on erityisen tuntoherkät huulet tai kieli voi saada suuorgasmin suudellessaan. Uniorgasmi kehittyy REM-unen aikana ilman fyysistä stimulaatiota. Mentaaliorgasmin voi saavuttaa fantasioiden tai erilaisten kuuloärsykkeiden avulla. Yhdeksäntenä Heusala mainitsee erityistilanteet, kuten nenänpään koskettamisen aiheuttama orgasmi. Kirjassaan Täydellinen avioliitto (1926) Theodore van de Velde kuvasi naisen orgasmin yhteydessä tapahtuvaa ejakulaatiota, ja arveli sen nesteen olevan peräisin Bartholinin rauhasista tai kohdusta. Tänä päivänä naisen ejakulaatioon eli squirttaukseen liittyvän nesteen tiedetään purkautuvan naisen eturauhasiksikin kutsutuista Skenen rauhasista. Urheillessa tapahtuvaa orgasmia kutsutaan coregasmiksi.

Tutkimusten mukaan neljännes naisista kokee orgasmeja, osa naisista ei ole sitä kokenut koskaan, osa ei ole asiasta varma. Perinteinen yhdyntä harvoin tuottaa naiselle orgasmia, sillä orgasmi edellyttää riittävää klitoriksen stimulointia. Nainen voi kuitenkin kokea seksin tyydyttäväksi ilman orgasmiakin. Vain noin puolet naisista, jotka eivät saa orgasmeja, kokee sen ongelmana. Orgasmiin liittyvät seksuaalilääketieteelliset häiriöt ovat DSM-luokituksen mukaan Naisen orgasmihäiriö (anorgasmia) ja miehellä herkkä tai viivästynyt siemensyöksy. ICD-luokituksesta löytyvät seksuaalinen kiihottumisvaikeus (miehellä erektiohäiriö) ja orgasmivaikeus. Naisen orgasmihäiriöksi määritellään tilanne, jossa orgasmia ei saavuteta riittävästä stimulaatiosta tai kiihottuneisuudesta huolimatta. Primaarihäiriössä nainen ei koskaan ole saanut orgasmia. Sekundaarihäiriössä orgasmit ovat heikentyneet tai kadonneet. Monet sairaudet ja niiden hoidossa välttämättömät lääkitykset valitettavasti heikentävät seksuaalista kiihottumista ja orgasmin saantia. MS -tautiin ja diabetekseen liittyvä neuropatia voi vaurioittaa lantionpohjan lihaksistoa, verenkiertoa ja tuntoa. Osa psykoosien tai masennuksen hoidossa käytetyistä psyykelääkkeistä, hormonaalinen raskauden ehkäisy, syövän sytostaattihoidot sekä korkeaa verenpainetta alentavat lääkkeet voivat estää kiihottumista. Koska lääkkeiden kokonaisvaikutukset ovat aina myös yksilöllisiä, koetuista ongelmista ja mahdollisuuksista lääkityksen vaihtamiseen on tärkeää rohkaistua keskustelemaan oman hoitavan lääkärin kanssa.

Parisuhteessa monien ongelmaksi muodostuu miehen laukeaminen naista nopeammin. Tarkasteltaessa fysiologisten mittausten tuloksia selviää samanaikaisen laukeamisen odotusten haasteellisuus.. Keskimääräinen yhdynnän kesto on noin kahdeksan minuuttia ja keston keskijakauma noin seitsemän minuuttia. Naisen matka orgasmiin kestää kymmenestä kahteenkymmeneen minuuttiin. Tärkeät kysymykset ovatkin mitä tapahtuu ennen miehen laukeamista ja mitä tapahtuu sen jälkeen. Naisen kiihottumisesta huolehtiminen ennen penetraatiota on tärkeää. Jos seksuaalinen virittyneisyys ja esileikki on molemmat huomioivaa, eikä seksi ole vain yhdyntäkeskeistä, nautinto ja tyydytys on molemmille mahdollista. Nykytiedon mukaan 10 % naisista ei saa orgasmia mistään seksuaalisesta aktiivisuudesta, vaikka olisikin kiihottunut. Surullista on se, että tutkimusten mukaan noin puolet naisista on teeskennellyt saavansa orgasmin. Siihen voi johtaa paine orgasmin saamiseen, halu miellyttää omaa kumppania tai miehen taholta koettu paine ja kontrollointi. FINSEX-tutkimuksen mukaan onnellisessa parisuhteessa elävät ja omaa nautintoaan tärkeänä pitävät naiset saivatkin eniten orgasmeja.

Kun naisen orgasmittomuus koetaan häiritsevänä ja siihen haetaan apua, hoidossa asiaan paneudutaan sekä naisen että parisuhteen kannalta. Osalla pareista on käsitys, että seksi on hyvää ja onnistunutta vain, jos molemmat saavat orgasmin samanaikaisesti. Joskus miehet kokevat huonommuuden tunteita naisensa vähäisistä orgasmeista ja ajattelevat sen johtuvan yhdynnän laadusta. On tärkeää tunnistaa itsellä ja kumppanilla olevia uskomuksia, odotuksia, mielikuvia ja käsityksiä hyvästä seksistä. Ne saattavat olla kaukana arkitodellisuudesta ja ylläpitää turhia suorituspaineita. Näistä keskustelu yhdessä parantaa myös parin kykyä ilmaista itseään sekä vastaanottaa toisen kertomaa ja kokemaa. Erityisesti omaan kehoon ja nautintoon liittyvät harjoitukset vapauttavat naista tutustumaan itseensä ja nauttimaan myös masturboinnista. Arnold Kegelin kehittämät lantionpohjan lihaksistoa vahvistavat harjoitukset sopivat sekä miehille että naisille. Monille naisille Kegelin harjoitukset ovat tuttuja synnytysten jälkeisestä kotikuntoutuksesta. Niiden avulla voi parantaa myös seksuaalista tuntoherkkyyttä ja nautintoa. Naisisille lihasten harjoittamiseen on saatavilla emättimeen asetettavia Geishakuulia ja harjoittelun avuksi puhelimeen ladattavia sovelluksia.

Moniin juhliin liittyy kuohujuomien korkkien poksahduksia ja ilotulituksia. Poksahdusta seuraava kuohu tai raketin räjähdyksen aiheuttama värikäs tähtikuvio taivaalla nostavat tunnelmaa. Seksiä voisi ajatella ihmisten välisen rakkauden juhlana, jossa toisinaan myös koetaan poksahduksia ja purkautumisia. Juhlat voivat olla kuitenkin olla nautinnolliset ja hauskat, vaikka niissä ei ilotulitusta olisikaan. Seksissä, jossa ei koeta paineita olla tietynlaisia, voidaan ilotulitusten sijaan kokea ilon tulituksia: rentoa yhdessä oloa, naurua, iloisia ilmeitä, säkenöiviä tähtiä toisen silmissä ja joskus myös korkeuksiin kohoavia huippuhetkiä.  

Sanna Aavaluoma

Kuva: Jaana Majahalme