Sooloilua

06.10.2019

Musiikin maailmassa sooloilulla on monia merkityksiä. Joskus biisi voi olla sopusointuinen kokonaisuus alusta loppuun ilman esiin nousevia sooloja. Toisinaan taas soolo on biisin suola. On myös hetkiä ja biisejä, jolloin toivoisi, että solisti ymmärtäisi lopettaa jo kymmenen minuuttia kestäneen soolonsa. Kaikki eivät kuule biisin sisällä olevaa bassokulkua. Se voi kuitenkin olla keskeinen elementti kokonaisuudessa ja basisti voi olla piilossa oleva virtuoosi. Bändissä mukana olevalla artistilla voi herätä tarve luoda soolouraa. Se voi antaa hänelle kokonaisemman ja syvemmän mahdollisuuden luoda musiikkia, joka ei bändin kanssa onnistuisi. Joskus bändi kokee sen loukkaavana irtiottona eikä yhteen paluu ole mahdollista. Jos ylläolevia ajatuksia kuullaan seksuaalisuudesta kertovina, ne johdattelevat meidät masturbaation iloisiin ja surumielisiin sävelkulkuihin. Mahtuvatko soolot, duot ja yhteissoitto sinun elämääsi tai suhteeseesi? Entä kuuletko soolot yksinäisenä pillipiiparointina, osana onnistunutta orkesteria vai komppausta kaipaamattomana konserttona?

Seksuaalisuuden kehittymisen prosessissa masturbaatio on väylä omaan ruumiiseen tutustumiseen ja siitä hyvän olon tuntemusten ja kokemusten saamiseen. Lapsi ei aluksi osaa hämmentyä sukupuolielimiensä koskettelusta muiden läsnä ollessa. Lapsen itsetyydytys herättää aikuisissa usein ristiriitaisia ja hämmentyneitä reaktioita. Seksuaalikasvatuksessa lasta voidaankin lempeästi ja kunnioittaen ohjata yksityisiin itsetyydytyksen hetkiin tai häntä voidaan nolata tai jopa rangaista. Nämä lapsuuden aikaiset kokemukset jäävät voimakkaasti elämään kasvavan ja kehittyvän yksilön seksuaalisessa kokemusmaailmassa ja vaikuttavat myös siihen, miten hän kokee masturbaation osana aikuisuuden seksuaalisuutta. Itsetyydytyksen herättämät syyllisyyden tunteet sekä yksilöissä että parisuhteessa linkittynevätkin siihen liittyviin kokemuksiin ja aikuisten taholta tulleisiin reaktioihin. Psykoanalyytikko Paul Verhaeghen mukaan intensiivisemmin itsetyydytyksen aikana käytetty ruumiinosa on korva, sillä syyllisyys, pelko "kiinnijäämisestä" tai jonkun paikalle tulemisesta elää syvällä ihmisessä seksuaalivallankumouksen jälkeenkin. Monille pareille itsetyydytyksestä puhuminen on vaikeaa. Kumppanin masturbointi saatetaan kokea merkiksi omasta riittämättömyydestä tai kahdenkeskisen seksin poissulkevaksi vaihtoehdoksi. Toisille kumppanin itsetyydytys on kiihottavaa ja toista voi pyytää osallistumaan siihen. Minkälainen osa itsetyydytyksellä on omassa arjessasi? Onko se mahdollisuus rentouttavaan omaan hetkeen, yksinäisyydessä koettava korvike vai osa parisuhteesi seksuaalisuutta?

Masturbaation historia on nykyihmisen näkökulmasta hämmentävä. Vanhassa testamentissa on kertomus Onan nimisestä miehestä, joka antoi siementensä mennä maahan ja sai Jumalalta tästä kuolemanrangaistuksen. Vaikka kertomuksessa ilmeisesti viitattiin keskeytettyyn yhdyntään, itsetyydytystä alettiin kutsua tarinan päähenkilön mukaan onaniaksi. Myös lääketieteessä uskottiin masturbaation vaaroihin. Samuel Tissotin väitöskirjassa (1760) onanian kerrottiin aiheuttavan uupumusta, kramppeja ja jopa aivojen kuivumista niin, että ne alkaisivat kolista kallossa. Lasten käsiä sidottiin sängynlaitoihin tai heitä puettiin tiukkoihin yöasuihin, jotta he eivät voisi kosketella itseään. Aikuisille kehitettiin korsetteja, jotka estivät sukuelinten koskettelun. Piikikkäillä penisrenkailla aiheutettiin kivuliaita erektioita ja näin  jo ajatus kiihottumisesta pyrittiin saamaan vastenmieliseksi. Sama estämisen kulttuuri toteutuu tänäkin päivänä vanhustenhoidossa. Osassa hoitolaitoksia vanhukset puetaan pupupuvuksi kutsuttuun haalariin, jonka sisään kädet eivät mahdu. Vaikka tämä estäminen tapahtuu hygienian nimissä (onhan asun virallisempi nimikin hygieniahaalari), se sisältää ihmisten halun ja pyrkimyksen hallita ja rajoittaa toisen oikeutta oman seksuaalisuutensa toteutumiseen.

Masturbaatio voi olla myönteinen seksuaalisuuteen kuuluva osa, jonka määrää voi säädellä osana omaa seksuaalista hyvinvointia. Se voi myös muodostua pakonomaiseksi ahdistuksen säätelyn välineeksi tai seksuaalisuhteen toisen kanssa poissulkevaksi. Nykyiset termit sooloseksi ja itserakastelu herättävät kaksijakoisia tunnelmia. Toisaalta ne korostavat itsetyydytyksen myönteisiä puolia ja voivat siten vähentää siihen liittyvää syyllisyyttä. Voidaan kuitenkin myös pohtia palvelevatko ne defenssinä intiimin suhteen herättämää ahdistusta vastaan? Korostammeko tässäkin asiassa kaikessa yksin pärjäämistä? Verhaeghe toteaa masturbaation olevan autoeroottista toimintaa, johon ei tarvita toista. Se on nautintoa symbioottisessa suhteessa itseen. Itsetyydytyskin voi palvella ajatusta selvitä elämästä ilman toisia ja mahdollisuutta välttää suhteen mukanaan tuomat ongelmat ja niihin kuuluva ponnistelun tarve. Japanilaiset ovat lanseeranneet maailmalle uutena trendinä soolohäät, jossa ihminen menee naimisiin itsensä kanssa. Soolohäistä on monenlaisia versioita, riippuen siitä, vietetäänkö niitä Aasiassa, Amerikassa vai Euroopassa. Soolohäiden seremoniaan voi kuulua melkein kaikki perinteisissäkin häissä olevat elementit: hääpuku, vihkisormus, vihkiseremonia ja hääjuhla vieraineen. Vain puoliso puuttuu. Seremoniassa sitoudutaan suhteeseen itsensä kanssa ja ikuisen uskollisuuteen itselleen. Tavoittelemmeko maailmaa, jossa voisimme vapautua toisen ihmisen tarvitsevuudesta? Kun kaikesta vastaa itse, ei ole riskiä pettyä toiseen. 

Masturboinnilla on todettu monenlaisia myönteisiä terveysvaikutuksia. Se parantaa fysiologista ja psykologista hyvinvointia, vähentää stressiä, parantaa unenlaatua ja itsetuntoa, lisää onnellisuutta, vahvistaa lantionpohjan lihaksistoa ja mahdollisesti parantaa vastustuskykyä. Itsetyydytyksen aikana sydämen syke kohoaa. Se toimii siis myös sydäntä vahvistavana treeninä. Lantionpohjan lihasten vahvistuessa synnytyksestä palautuminen nopeutuu ja ikääntyneillä virtsankarkailu vähenee. Säännöllinen seksuaalisuudesta nauttiminen myös lisää seksuaalista halua ja mielenkiintoa seksiä kohtaan. Naisilla masturbointi voi ehkäistä emättimen limakalvojen kuivumista ja surkastumista, siten sillä on myös yhdyntäkipuja ehkäisevä vaikutus. Elimistöön vapautuvat endorfiinit voivat lievittää myös kuukautiskipuja. Miehillä säännöllisen itsetyydytyksen on todettu ennaltaehkäisevän eturauhassyöpää.

Palaan lopuksi takaisin musiikillisiin mielikuviin. Musiikin kuuntelu ja soittaminen rauhoittaa, ilahduttaa, lohduttaa ja rentouttaa mieltä. Samalla tavalla masturbaatio auttaa meitä jokaista tulemaan paremmin tutuksi oman kehomme, tuntemustemme ja mieltymystemme kanssa. On mahtavaa päästä soittamaan flyygeliä, mutta sen mukana kuljettaminen on vaikeaa. Monella muusikolla onkin taito soittaa myös sellaista soitinta, jota on helppo kuljettaa mukana. Elämän yksinäisinä jaksoina tai hetkinä masturbaatio on aina läsnä oleva mahdollisuus nauttia seksuaalisuudesta. Suloisia sooloja jokaiselle! 


Sanna Aavaluoma