Unelmien sielunmessu

11.02.2024


Darren Aronofskyn elokuva Unelmien sielunmessu vuodelta 2000 perustuu Hubert Selbyn vuonna 1978 kirjoittamaan samannimiseen romaaniin. Elokuvan käsikirjoituksen tekivät kirjailija ja ohjaaja yhdessä. Unelmien sielunmessu on lohduton kuvaus huumausaineriippuvuudesta ja sen taustalla olevasta psykodynamiikasta. Elokuvassa seurataan vuoden ajan neljän henkilön yhteen kietoutuvia suhteita ja syöksykierteen omaisesti synkkeneviä kohtaloita.

Miehensä Seymoren kuoleman ja poikansa Harryn aikuistumisen jälkeen Sara Goldfarbin elämä on muuttunut merkityksettömäksi. Naapuruston rouvien joukossa itsensä epäsuosituksi kokevan Saran päiviin mielihyvää tuottavat TV-visailujen katsominen ja suklaakonvehdit. Harry käy säännöllisesti äitinsä luona –varastamassa TV:n, josta saa panttilainaamosta rahat seuraavaan heroiiniannokseen. Sara ei kykene vastustamaan poikaansa vaan suostuu toistuvasti lunastamaan ainoan seuralaisensa, television takaisin. Sara saa puhelinsoiton, jossa etsitään osallistujia TV- kilpailuihin. Hän ilmoittautuu mukaan ja alkaa unelmoida ohjelman tuomasta suosiosta. Pettymyksekseen hän huomaa vaatekaappiin unohtuneen kauniin punaisen mekkonsa käyneen auttamattomasti liian pieneksi. Kun kananmuna-greippi-kahvi dieetti ei tuota nopeita tuloksia, Sara hankkii reseptin laihduttaviin lääkkeisiin ja lopettaa syömisen.

Harryn tyttöystävä Marion on varakkaiden vanhempien tytär. Vanhemmat ovat ostaneet hänelle asunnon ja maksavat hänen psykoterapiansa. Marion on riippuvainen vanhempiensa taloudellisesta tuesta, ja kokee olevansa pettymys vanhemmilleen. Marion on kaunis, mutta hänen on vaikeaa kuvitella kenenkään kokevan hänet kauniina. Marion unelmoi vaatesuunnittelusta ja omasta vaateliikkeestä, mutta on voimaton tekemään mitään unelmansa toteutumiseksi. Harryn ystävä Tyrone on henkisesti riippuvainen äidistään. Äitinsä kanssa kasvanut Tyrone on sisäistänyt elämäntehtäväkseen äidin rakastamisen. Yhdessä ystävykset käyttävät melkein mitä tahansa aineita, joilla saavat "päänsä sekaisin".

Harry ja Tyrone saavat ajatuksen rikastua itsekin huumekaupalla. He ostavat puhdasta kokaiinia ja myyvät sitä eteenpäin leikattuna. Aluksi suunnitelma vaikuttaa toimivalta. Kaksikko vaurastuu ja on hetken itse kuivilla. Harry käy äitinsä luona pyytämässä tältä anteeksi äidille tuottamaansa huolta. Narkomaanina Harry tunnistaa äitinsä laihdutuslääkkeiden aiheuttamat sivuoireet ja varoittaa tätä riippuvuudesta. Sara vuodattaa Harrylle yksinäisyyttään ja ahdistustaan, sekä lääkkeiden ja laihtumisen tuomaa uutta toivoa jälleen pidetyksi tulemisesta. Harrylle äidin tilanteen näkeminen on sietämätöntä. Pahaa oloaan hän helpottaa vanhalla tutulla tavalla. Harry alkaa jälleen käyttää huumeita.

Huumeriippuvuuden kehittyminen ja eteneminen riippuu perimästä, käytetyistä huumeista, ympäristöstä ja henkilön yksilöllisistä ominaisuuksista. Riippuvuus kehittyy seuraavin askelin: kokeilukäyttö, satunnaiskäyttö, tapakäyttö, ongelmakäyttö, riippuvuuskäyttö. (Mielenterveystalo). Addiktiota edeltävä päihteiden haitallinen käyttö on addiktiota paremmin ymmärrettävissä psykodynaamisesti. Addiktio on epätoivoista yritystä korvata omaa kyvyttömyyttä ja sitä, mitä vaille on jäänyt kehityksessään, mielihyvän tarpeiden tyydyttämistä, jännityksen lievittämistä, tunteiden säätelyä ja itsen rauhoittamista. Käytön perusmotiivina on sietämättömän tuskaisuuden lievitys. Päihtymystila mahdollistaa tunteiden avoimen ilmaisun ja ulkoisen todellisuuden paineista vetäytymisen. Päihde tunteidensäätelyn yrityksenä johtaa kierteeseen, sillä se sisältää negatiivisen tunteen lievityksen ja käytöstä seuraavan syyllisyyden samassa paketissa. (Korkeila 2019). Saralle leskeksi jäämisen jälkeen elämässä ei ollut iloa eikä merkitystä. Hän uskoi pääsevänsä laihtuneena naapuruston suosioon ja ihmisten alkavan pitää hänestä. Harry tavoittelee taloudellista menestystä ja yhteistä tulevaisuutta Marionin kanssa. Harryn ja äidin suhteessa vallitsevat primitiiviset prosessit. Äiti ei pysty tuottamaan pettymystä ainoalle pojalleen. Latautuneissa tilanteissa Harry syyttää äitiään siitä, että äiti syyllistää häntä – kieltäen oman syyllisyytensä. Perheessään näkymättömäksi jäänyt Marion haaveilee rakkaudesta. Psyykkisesti sitovan äidin kanssa köyhissä oloissa kasvanut Tyrone unelmoi elämästä vauraammalla asuinalueella ja sulautuneesta rakkaussuhteesta.

Huume- ja päihderiippuvuudelle on ominaista päihteen jatkuva ja pakonomainen käyttö riippumatta käytön seurauksina syntyvistä sosiaalisista ja terveydellisistä haitoista. Keskushermostoa stimuloivien aineiden jatkuva käyttö voi johtaa jopa kymmenkertaisen sietokyvyn kehittymiseen. (Häkkinen 2023) Kaikki neljä kieltävät realiteetit ja alkavat itsekin uskoa vääristyneeseen todellisuuteen. He uskovat hallitsevansa aineiden käyttöään. Harry kertoo äidilleen olevansa jakelualalla merkittävällä maahantuojalla. Sarah puhuu kuolleelle miehelleen ja vakuuttaa kaiken järjestyvän. Kun reseptinmukaiset lääkeannokset eivät enää tuota niiden aluksi antamaa mielihyvän tunnetta, Sara alkaa popsia pillereitään kuin pastilleja. Huumediilerien kauppatilaisuudessa tapahtuvassa ratsiassa Tyrone pidatetään ja valtaosa huumemyynnillä ansaituista rahoista kuluu takuiden maksamiseen. Marion joutuu maksamaan eteenpäin myytävät ja omaan käyttöön tarkoitetut aineet seksillä. Kaikki neljä ovat entistä vahvemmin riippuvaisia.

Talven tullen Harry ja Tyrone lähtevät Floridaan uskoen saavansa sieltä helpommin huumeita myytäväksi. Matkalla ystävykset pidätetään. Tyrone päätyy vankilaan ja Harry likaisten neulojen käsivarteensa aiheuttaman vaikean tulehduksen vuoksi sairaalaan. Marionin vieroitusoireet pahenevat. Huumeita ja rahaa saadakseen hän päätyy hyväksikäytetyksi bisnesmiesten juhlien seksishow´ssa. Sara tiedostaa, ettei kaikki ole hyvin. Yritykset kertoa siitä lääkärille eivät kuitenkaan tuota tulosta. Samalla kun hänen painonsa putoaa, murtuvat myös psyykkiset suojat. Saran psykoottiset kokemukset ovat pelottavia. Hän näkee itsensä TV-ohjelmassa ja pian juontaja ja yleisö ovatkin hänen olohuoneessaan ilkkuen hänen vaatimatonta elämäänsä. Jääkaappi alkaa lähestyä Saraa uhkaavasti. Sarah lähtee hädissään etsimään tv-studiota ja päätyy psykiatriselle osastolle. Hänen saamansa hoito on elokuvan epärealistisin kohta sisältäen pakkosyöttöä ja ilman esilääkitystä annettavaa sähköhoitoa. Sara muuttuu apaattiseksi potilaaksi.

Uusiseelantilainen näyttelijä Rose Matafeo esitti twitter-tilillään vuonna 2019 kysymyksen: Mikä on paras elokuva, jota et halua katsoa uudelleen? Yksi eniten mainintoja saaneista elokuvista oli Unelmien sielunmessu. Mikä tekee tästä elokuvasta poikkeuksellisen vaikean katsottavan? Elokuva on realistinen kuvaus amfetamiinin, kokaiinin ja stimulanttien aiheuttamista komplikaatioista, joita ovat mm. paranoidisuus, psykoosi, levottomuus, sekavuus ja erilaiset somaattiset komplikaatiot kuten laihtuminen, unettomuus, aivoverenvuodot, kuumeilu, imusuonitukokset, märkäpesäkkeet, maksatulehdukset, sydäntulehdus, nuha, keuhkotulehdukset, hampaiden pureskelu ja limakalvovauriot. (Duodecim, Käypähoito) Katsoja voi suojautua elokuvan herättämältä ahdistukselta ajattelemalla sen olevan vain elokuva - mutta vain hetkeksi, sillä realistisuudellaan elokuva tuntuu paikoitellen dokumentilta. Suomessa huumeiden käyttö on 2000- luvulla yleistynyt. Huumekyselyn mukaan yleisimmin käytetty aine on kannabis. Amfetamiinia ja opioideja ongelmallisesti käyttäviä on arvioitu olevan noin 31 000 – 44 300, määrä vastaa 0,9-1.3 % kaikista 15-64 vuotiaista suomalaisista. (THL 2021) THL:n mukaan pääkaupunkiseudulla on käytetty huumeita viime vuonna eniten vuonna 2012 alkaneen seurannan aikana. Jätevesitutkimuksissa havaittiin kokaiinia, amfetamiinia, ekstaasia ja metamfetamiinia. (Tuhkanen 2023)

Kristillisessä perinteessä Requiem, sielunmessu on rukoussarja kuolleiden puolesta ja rauhan anomusrukous niille, jotka ovat jo perillä. Musiikillisesti requiem on tuskamusiikkia, joka kuitenkin sisältää toivon paremmasta. (Kauppi 2024) Unelmien sielunmessun jokaisella päähenkilöllä on kaipuu ja toive menestykseen, hyväksyntään, rakastetuksi tulemiseen ja onnellisuuteen. Heidän osakseen koituu yhä syvempi yksinäisyys, ruumiillinen ja henkinen kärsimys ja hyväksikäyttö. Elokuvan surullisissa loppukuvissa jokainen käpertyy yksinäiseen sikiöasentoon kuin etsien ruumismuististaan muistikuvaa täydellisestä symbioosista ja tyydytyksestä: Tyrone vankilassa ajatellen äitiään, Harry sairaalassa käsi amputoituna kaivaten Marionia, Marion hyväksikäytettynä puristaen kokaiinipussia kädessään ja Sara sairaalassa – kuvitellen edelleen itsensä tv-ohjelmaan, jossa voittaa pääpalkintona menestyneen poikansa Harryn, jolla on oma yritys ja perhe.


Sanna Aavaluoma

Rooleissa:

  • Sara Goldfarb Ellen Burstyn

  • Harry Goldfarb Jared Leto

  • Marion Silver Jennifer Connelly

  • Tyrone C. Love Marlon Wyans

Lähteet:

  1. Huumeongelmat. Käypähoitosuositus. Duodecim 2022.
  2. Hakkarainen Pekka ja Karjalainen Karoliina: Huumeiden käyttö Suomessa. THL 23.4.2021. https://paihdelinkki.fi/tietopankki/tietoiskut/huumeet-ja-muut-paihdyttavat-aineet/huumeiden-kaytto-suomessa/
  3. Häkkinen Margareeta (2023). Huumeiden aiheuttama päihtymys, käytön ongelmat ja huumeriippuruus. Lääkärikirja Duodecim 18.2.2023. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00414
  4. Tuhkanen Ari (2023) Kokaiinia ja amfetamiinia käytetään yhä enemmän pääkaupunkiseudulla, ja se näkyy liikenteessä – näin yleisimmät huumeet vaikuttavat ajokykyyn. Yle 31.8.2023. https://yle.fi/a/74-20047473
  5. Kauppi Pentti (2024) Mikä requiem on? www.requiem.fi
  6. Korkeila Jyrki (2019). Riippuvuuksien psykodynamiikka. Luentodiat EFCAP ry 28.11.2019
  7. https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/huumeiden-kayton-omahoito-ohjelma/mita-huumeriippuvuus