Valon valtakunta
Sam Mendesin vuonna 2022 ohjaama elokuva Valon valtakunta on kunnianosoitus elokuvaa, elokuvateatterin lumoa sekä ketjuihin kuulumattomia perinteisiä elokuvateattereita kohtaan. Valon valtakunta muistuttaa maailmamme epäkohdista ja rohkaisee puuttumaan tilanteisiin, joissa ihmisarvo unohtuu ja tapahtuu vallankäyttöä, syrjintää ja rasismia. Se tarjoaa myös mahdollisuuden vierailla uusissa maailmoissa, eläytymällä kokea jotakin itselle uutta, unelmoida jonkin uuden saavuttamisesta ja vahvistaa toivoa tulevaisuuteen.
Empire Cinema on hienostunut, vaikkakin toimintaansa vanhasta loistosta supistanut elokuvateatteri meren rannalla Kentin kreivikunnan Margatessa. Sen pieni työntekijäjoukko huolehtii yhteisöllisesti kaikista työtehtävistä teatterin avaamisesta aina teatterisalien siivoukseen illan viimeisen näytöksen jälkeen. Pitkäaikaisimmat työntekijät teatterilla ovat sen johtaja Donald Ellis, koneenkäyttäjä Norman, vuoropäällikkö Hilary ja lipunmyynnistä vastaava Neil.
Teatterista huolehtimisen lisäksi Hilaryn tehtäviin kuuluu valitettavasti myös teatterinjohtajan seksuaalisten tarpeiden tyydyttäminen. Donald on naimisissa, mutta kertomansa mukaan epätyydyttävässä liitossa. Hän toteaa, ettei eri huoneessa nukkuva vaimo keitä hänelle enää edes teetä. Donald pyytää tämän tästä Hilaryä toimistoonsa erilaisin verukkein, mutta pimeässä huoneessa hän pyytää erilaisia seksuaalisia palveluja, joista Hilary ei pysty kieltäytymään. Hilaryn lääkärintarkastuksessa lääkärin kysymykset mielialasta, läheisten tuesta ja unen laadusta sairaalasta pääsyn jälkeen sekä kommentit painosta ja Litium-lääkityksestä viittaavat Hilaryn vakaviin mielenterveysongelmiin.
Arkkitehtiopinnoista unelmoiva Stephen liittyy uutena elokuvateatterin henkilöstöön. Hilaryn perehdyttäessä Stepheniä he päätyvät teatterikiinteistön ylimpään kerrokseen, jonka nyt suljetut kaksi teatterisalia ja suuri tanssisali ovat jäänteitä teatterin loistokkaista ajoista. He löytävät salista vahingoittuneen kyyhkyn, jonka Stephen toteaa saaneen siipeensä. Stephen pujottaa kyyhkyn sukkaansa, joka toimii lastana siivelle. Yhdessä he kaksi elämältä siipiinsä saanutta alkavat hoivata lintua ja toisissaan olevia haavoja. Linnun toivuttua Stephen päästää sen vapauteen ja Hilary ilmaisee haikeana kaipuunsa osata lentää. Hilary rohkaisee Stepheniä hakemaan uudelleen yliopistoon muistuttaen tätä siitä, ettei kukaan muu tule antamaan hänen haluamaansa elämää, se on otettava itse.
Uudenvuoden yönä teatterin henkilökunta lähtee yhdessä juhlimaan, mutta Hilary ja Stephen jäävät juhlistamaan vuoden vaihtumista teatterin kattoterassille. Hilary lausuu Tennysonia: "Soikaa villit kellot, villin taivaan, pilvet kiitävät ja pakkasvalo palaa. Vanha vuosi kuolee tänä yönä. Soikaa pois ja antakaa sen kuolla." Uuden vuoden alkaessa Hilaryn suutelee Stepheniä ja heidän välillään alkaa kehittyä rakkaussuhde. He alkavat työpäiviensä lomassa viettää intohimoisia ja helliä hetkiä teatterin hylätyssä juhlasalissa. Hilary alkaa myös kieltäytyä Ellisin kutsuista piipahtaa toimistoonsa.
Onnellisuuden tunteen lisääntyessä Hilary päättää lopettaa lääkityksensä. Neil on seurannut Hilaryn ja Stephenin suhteen syntyä ja ottaa asian puheeksi Hilaryn kanssa. Neil muistuttaa tätä aiemmista tapahtumista ja ilmaisee huolensa. Vähitellen Hilaryn käytös muuttuu epävakaammaksi. Yllättävät tunteenpurkaukset ja oudot kohtaukset säikäyttävät Stephenin. Hilaryn jäätyä pois töistä Neil kertoo Stephenille Hilaryn vuosi sitten kokemasta romahduksesta, sairaalahoidosta ja sen jälkeen surulliseksi muuttumisesta.
Skitsofrenia on yleisin psykooseiksi luokitelluista sairaustiloista, johon noin 1 % ihmisistä sairastuu elinaikanaan. Skitsofrenian kulku eri henkilöillä on yksilöllistä ja monimuotoista. Sille ovat ominaisia erilaiset harhaluulot ja aistiharhat sekä usein myös tunneilmaisujen poikkeavuus tai latistuminen. Vaikka skitsofrenia on usein vuosia ja joskus vuosikymmeniä kestävä sairaus, eri tutkimusten mukaan 5–20 % sairastuneista paranee täysin oireettomiksi. Seurantatutkimusten valossa 40–70 % sairastuneista toipuu vuosien myötä elämäänsä tyytyväisinä ja kärsii vain lievistä oireista. Huomattava osa vakavastikin sairastuneista kykenee säilyttämään työkykynsä. (Rovasalo 2021)
Elokuvateatteria kohtaa onnenpotku, kun se saa merkittävän Hugh Hudsonin Tulivaunut -elokuvan alueellisen ensi-iltaoikeuden. Teatteria aletaan ehostaa juhlakuntoon. Gaala-ensi-ilta täyttää teatterin. Juhlaan saapuu myös vauhdikas Hilary. Avauspuheessaan Ellis toteaa tilaisuuden oman uransa huipuksi. Puheessaan hän kiittää henkilökuntaa ja vaimoaan vankkumattomasta rakkaudesta ja tuesta. Ellisin puheen jälkeen lavalle nousee Hilary lausumaan runon tilaisuuden kunniaksi. Raivoistunut Donald seuraa salista poistuvaa Hilaryä teatterin aulaan. Donaldin vaimo Brenda tulee hämmentyneenä paikalle. Hilary paljastaa äänekkäästi seksuaalisen suhteensa Donaldiin. Vaimonsa edessä kasvonsa menettänyt Donald kostaa ja toteaa Hilaryn olevan työkyvytön skitsofreenikko, jonka on ottanut teatteriin suojatyöhön. Hilary poistuu näyttävästi. Donald ilmoittaa Hilaryn voinnista viranomaisille ja pian poliisi ja sosiaalityöntekijä hakevat Hilaryn kotoaan sairaalaan.
Donald Ellis jättää teatterin ja muuttaa Brightoniin. Neilistä tulee uusi teatterin johtaja. Norman päästää Stephenin konehuoneeseensa ja alkaa opettaa tälle filmikelojen lataamista ja vaihtoa. Stephen alkaa tapailla ikäistään Rubyä. Sairaalajakson jälkeen Neil toivottaa Hilaryn takaisin työhön ja henkilökunta järjestää hänelle pienet yllätysjuhlat, joihin kantautuu ääniä kadulta. Maahanmuuttoa vastustava mielenosoitus kulkee ohi Empire Cineman. Heidän nähdessään tummaihoisen Stephenin teatterissa joukko mielenosoittajista murtautuu sisään ja pahoinpitelee hänet vakavasti. Stephen on sairaalahoidossa osastolla, jossa hänen äitinsä on hoitajana. Hilary käy sairaalassa Stephenin luona ja löytää hyväksyvän yhteyden tämän äidin kanssa.
Stephen ja Hilary ovat molemmat kohdanneet väheksyntää ja syrjintää, joka on vetänyt heitä pimeyteen – Hilary omassa perheessään ja Stephen perheensä ulkopuolella. Hilaryn isällä oli seksisuhde sihteerinsä kanssa. Hilary oli lojaali isälle eikä kertonut asiaa äidille, vaikka äiti yritti tentata tätä miehensä teoista. Äiti alkoi nöyryyttää ja rangaista tytärtään ja syyttää tätä parisuhteensa huonosta tilasta. Kiihtyneessä tilassa ennen uutta sairaalajaksoa Hilary vannoo kostavansa kaikille miehille. Stephenin äiti tuli 60-luvulla Trinidadista Englantiin sairaanhoitajaksi. Isä jätti perheen ja Stephen on aina elänyt äitinsä kanssa. Koko elämänsä Stephen saanut kuulla ja kokea olevansa ei-toivottu kotinsa ulkopuolella. Hän ei usko yhteiskunnallisen muutoksen mahdollisuuteen erilaisuuden hyväksymisen suhteen. Tultuaan pahoinpidellyksi hän kertoo niin tapahtuneen myös äidilleen ja luultavasti myös tulevaisuudessa tapahtuvan myös hänen lapsilleen.
Psykiatrian emeritusprofessori Yrjö. O. Alanen teki elämäntyönsä vaikeiden mielenterveyshäiriöiden hoidon parissa. Hänen 1958 valmistunut väitöskirjatutkimuksensa skitsofreniapotilaiden äideistä oli – ja on edelleen yksi kansainvälisesti merkittävimmistä aihepiirin tutkimuksista. Siinä, kuten myös myöhemmissä tutkimuksissa, keskeiseksi nousee sairauden yksilökeskeisyyttä laajempi vuorovaikutuskenttä. (Aaltonen 2023) Myös muut kuin varhaiseen perheympäristöön liittyvät ihmissuhdeympäristöön liittyvät tekijät vaikuttavat skitsofreniaan ja sitä läheneviin psykooseihin sairastumiseen. Vuorovaikutussuhteet toisten ihmisten kanssa ovat paitsi inhimillisen kehityksen edellytys, myös osa ihmisen biologiaa. (Alanen 2005). Empire Cinema elokuvateatterin aulan seinällä on teksti Löydä valo pimeyden keskeltä. Valon valtakunnassa tapahtuu hyviä asioita. Välittävä yhteisö ja vilpitön ystävyys rohkaisevat ja kannattelevat jäseniään. Elokuvateatteri jatkaa toimintaansa Neilin, Normanin ja Hilaryn yhteistyöllä. Stephen pääsee yliopistoon. Läksiäislahjaksi Stephenille Hilary antaa Philip Larkinin runokirjan High Windows, jonka runo "Puut" kannustaa joka vuosi uusiutuvien puiden lehtien tavoin aloittamaan alusta, alusta, alusta.
Sanna Aavaluoma
Rooleissa
Hilary Olivia Colman
Stephen Michael Ward
Donald Ellis Colin Firth
Neil Tom Brooke
Ruby Crystal Clarke
Lähteet:
Aaltonen Jukka (2023) Yrjö Alanen, perheterapian uranuurtaja. Muistokirjoitus 22.1.2023 Perhe- ja pariterapialehti
Alanen Yrjö O. Skitsofrenian syytekijöistä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2005;121(24):2711.
Rovasalo Aki (2021) Skitsofrenia. Duodecim terveyskirjasto 23.9.2021